Foder

Att ge sin kattunge ett foder med ett komplett näringsinnehåll som är anpassat till kattens behov är viktigt för att främja hälsosam utveckling och lägger grunden för en frisk framtid.

För att hjälpa kattungen att växa och hålla sig frisk är det viktigt att ge den mat som är lämplig för dess ålder, livsstil och specifika näringsbehov. Den behöver rätt balans av proteiner, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Det är bara en välbalanserad kost som ger essentiella aminosyror som taurin, som inte katten själv kan framställa.

Mina katter äter Eukanuba torrfoder som är ett premiumfoder av hög kvalitet. När din kattunge är redo för leverans äter den Eukanuba Kitten torrfoder och får som komplement blötmat (fråga mig om märke) eller färskfoder från Vom om Hundemat, en gång per dag beroende på vad den föredrar.

Blötmat börjar du att ge cirka en matsked en gång om dagen när din kattunge kommer hem, öka successivt – den behöver aldrig äta mer än en portionspåse blötmat per dag. 

Tänk på att din katt ALLTID ska ha fri tillgång till torrfoder oavsett vad som står på påsen eller skrivs i forum på sociala medier. Har du frågor om foder till din katt – fråga mig. På forum får man lika många olika svar som antal personer som svarar.

För en liten kattunge är det en stor omställning att lämna sin mamma och sina syskon vilket ibland kan rubba magbalansen – därför är det viktigt och det bästa att fortsätta med det foder den är van vid för att undvika onödiga mag- och tarmbesvär.

Din katt bör äta Kitten-foder tills den är omkring ett år gammal, då kan man fasa över på ett vuxenfoder. Eukanuba har olika sorters vuxenfoder så man kan se till kattens dåvarande behov vilket som passar bäst – hör gärna av er till mig så kan vi tillsammans hitta det bästa fodret för just din katt. Ett undantag kan vara om den skulle bli överviktig efter kastrationen – i dessa fall kan man byta till ett mer anpassat foder innan ett års ålder.

Råd vid dålig mage
Så här gör du om din katt skulle bli lös i magen. Ett tips är att se till att alltid ha dietfoder Royal Canin Gastro Intestinal (en påse torrfoder samt ett par burkar eller påsar blötmat) hemma så slipper man jaga i panik en helg eller kväll när allt är stängt.
Länk: Råd vid dålig mage