Råd vid dålig mage

intestinalDe flesta katter blir någon gång i livet dåliga i magen. Här har jag samlat mina råd för hur man hanterar det – följer man dessa råd kan man många gånger få ordning på magen på ett par dagar.

  1. Ta bort all vanlig mat och byt ut till Royal Canin Gastrointestinal som finns som både torrfoder och blötmat. Det finns numera både som vuxenfoder och kitten till kattungar.
  2. Är magen väldigt lös kan man ge Canikur pasta 2-3 gånger per dag enligt dosering på förpackningen. Detta är en pasta man ger direkt i munnen. Sluta när magen är stabil igen.
  3. Jag brukar strö Fortiflora över blötmaten, det smakar väldigt gott och innehåller massor med goda magbakterier som hjälper till att återställa balansen i mage och tarm.
  4. Oralade vätskeersättning ser jag alltid till att ha hemma. Jättebra att blanda med Fortiflora och ge antingen i skål eller via spruta om katten inte vill dricka själv.

Ge din katt enbart dietfodret ovan tills magen är helt stabil och bra igen och sedan ytterligare en vecka extra så magen hinner återhämta sig ordentligt. Efter det är det dags att återgå till det vanliga fodret – detta ska göras varsamt – fasa sakta in det vanliga fodret lite i taget. Det ska ta minst 10 dagar.

Dessa steg kan man följa om katten trots sin dåliga mage har ett gott allmäntillstånd. Diarré i kombination med kräkningar kan på kort tid göra så att katten blir uttorkad, speciellt när det gäller kattungar och då behöver man söka veterinärvård.

magprod