Fodervärd

Skulle du vilja bli fodervärd? Just nu söker jag fodervärd till några av mina Ragdolltjejer i ålder från 3 – 7 månader. Du har inga fertila katter hemma och bor inom en timmes bilresa från Färjestaden. Ring eller maila vid intresse.


För att hålla kattgruppen här hemma harmonisk där alla katter trivs och mår bra , men ändå komma vidare i aveln använder jag mig ibland av fodervärdar – främst till honor men ibland även till hanar.

Att vara fodervärd innebär du inte betalar någon köpesumma för katten och katten övergår i din ägo först när den avtalade fodervärdsperioden är slut. Under tiden som katten går i avel är det jag som uppfödare som äger katten och betalar alla avelsrelaterade kostnader medan du som fodervärd har ansvar för kattens omvårdnad och skötsel och står för de kostnader som hör en sällskapskatt till såsom foder, vaccinationer, kattsand osv.

Om foderkatten är en hona så är det vanligast att jag sätter ut katten på helfoder vilket innebär att honan ska få två kullar. Kullarna föds hos fodervärden och det är även fodervärden som står för kattungarnas skötsel och omvårdnad. Som ägare står jag för alla kostnader som har med kullen och kattungarna att göra såsom foder, tillbehör osv. Jag finns självklart tillgänglig som stöd och support, ansvaret för kattungarna är i slutänden mitt. Som fodervärd till en honkatt får man även räkna med en hel del besökare av ev. kattungeköpare då den tiden är inne.

Om foderkatten är en hane bör fodervärden vara insatt i vad det innebär att ha en fertil hane hemma och helst kunna ha möjlighet att ta emot honor för parning.

När avelskarriären är över så övergår katten till fodervärdens ägo, som kastrerad sällskapskatt.

För att det ska fungera väl krävs ett bra samarbete och personkemin mellan mig som uppfödare och dig som fodervärd måste stämma. Det är trots allt ett mångårigt samarbete vi ska ha tillsammans. Som fodervärd behöver du inte ha tidigare erfarenhet av kattavel men du behöver ha ett stort intresse för katter och en vilja att lära och lyssna.  För att det ska fungera rent praktiskt så bör du som fodervärd bo max 1 timmes bilfärd ifrån mig.

Tycker du att detta låter intressant eller vill veta mer är du varmt välkommen att höra av dig, gärna via mail som första kontakt där du kan skriva en liten presentation av dig själv och varför just du skulle vilja vara fodervärd. Därefter kan vi höras vidare för en förutsättningslös diskussion.